Analisis Pemahaman Sertifikasi Halal pada Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM)

Studi Kasus di Kampung Ceungceum Kecamatan Leuwisari Kabupaten Tasikmalaya

Authors

  • Dara Istia Aisyah Universitas Siliwangi Tasikmalaya
  • Fidhya Nurmalia Universitas Siliwangi Tasikmalaya
  • Nisrina Athiyyah Nur Azizah Universitas Siliwangi Tasikmalaya
  • Lina Marlina Universitas Siliwangi Tasikmalaya

DOI:

https://doi.org/10.54180/jiesp.2023.2.2.95-105

Keywords:

Halal Industry, Understanding Halal Certification, MSMEs

Abstract

This research aims to analyze the understanding of halal certification in micro, small and medium enterprises (MSMEs). This research was conducted using a qualitative descriptive approach. Data collection was carried out using observation, interviews and documentation techniques from related sources. Respondents totaled 15 MSMEs by distributing questionnaires directly. Of the total number of respondents, 33.3% or 5 people understood halal certification and 66.7% or 10 people still did not understand. The research results show that understanding of halal certification in Ceungceum Village is still relatively low due to a lack of outreach activities. The government's role is needed to increase understanding of MSMEs by holding outreach and mentoring activities to make it easier to obtain halal certification in villages.

References

Anas, Muhammad, Andre Ridho Saputro, and Huliyyatul Wahdah. “Persepsi Halal Dan Pemahaman Sertifikasi Halal: Studi Deskriptif Analitik.” Misykat al-Anwar Jurnal Kajian Islam dan Masyarakat 6, no. 1 (2023): 1.

Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal Kementrian Agama RI. “Sertifikasi Halal.” https://bpjph.halal.go.id/ diakses pada tanggal 14 Oktober 2023, pukul 10.20 WIB.

Moerad, Sukriyah Kustanti, Sri Pingit, Wulandari Mutiah, Salamah Chamid, and Eka Dian. “Sosialisasi Serta Pendampingan Sertifikasi Halal UMKM Di Kabupaten Sidoarjo.” SEWAGATI, Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 7, no. 1 (2023): 11–25.

Muawwanah, Siti Hoiriyatul, and Ahmad Makhtum. “Analisis Persepsi Sertifikasi Halal Pada Pelaku Usaha Kecil Mikro Di Kabupaten Sumenep.” Jurnal Bilal Bisnis Ekonomi Halal 3, no. 2 (2022): 140–148.

Nur, Siti Khayisatuzahro, and Istikomah. “Progam SEHATI: Kemudahan Pelaksanaan Sertifikasi Halal Bagi UMKM.” At-Tasharruf: Jurnal Kajian Ekonomi dan Bisnis Syariah 3, no. 2 (2021): 72–79.

Nurani, Nina, Farida Nursjanti, and Fansuri Munawar. “Penyuluhan Sertifikasi Halal Bagi UMKM Jawa Barat Pada Situasi Pandemi Covid-19.” Madaniya 1, no. 3 (2020): 126–139.

Radiusman, Radiusman. “Studi Literasi: Pemahaman Konsep Anak Pada Pembelajaran Matematika.” FIBONACCI: Jurnal Pendidikan Matematika dan Matematika 6, no. 1 (2020): 1.

Safira, Martha Eri, Rif Roihanah, Uswatul Khasanah, and Lailatul Mufidah. “MASYARAKAT MILENIAL MELEK HUKUM AKSELERASI PRODUK HALAL BERJAYA DI PENTAS DUNIA.” Al-Syakhsiyyah: Joural of Law and Family Studies 1, no. 2 (2019): 243–254.

Salam, Alva, and Ahmad Makhtum. “Implementasi Jaminan Produk Halal Melalui Sertifikasi Halal Pada Produk Makanan Dan Minuman Umkm Di Kabupaten Sampang.” Qawwam: The Leader’s Writing 3, no. 1 (2022): 11–13.

Salim, Amir, Muharir Muharir, and Mahendra Mahendra. “Sosialisasi Produk Halal Dalam Islam Pada Perusahaan Limbah CV. Abinesia.” AKM: Aksi Kepada Masyarakat 1, no. 2 (2021): 53–60.

Sayekti, Nidya Waras. “Jaminan Produk Halal Dalam Perspektif Kelembagaan (Warranty of Halal Product of Institutional Perspective).” Jurnal Ekonomi dan Kebijakan Publik 5, no. 2 (2014): 193–209. http://id.portalgaruda.org/?ref=author&mod=profile&id=583667.

Suryati, Indah. “PENGARUH UKURAN USAHA DAN SUMBER MODAL TERHADAP PENERAPAN STANDAR AKUNTANSI PADA USAHA MIKRO KECIL DAN MENENGAH BIDANG JASA ATAU PELAYANAN LAUNDRY DI KECAMATAN MAKASAR TAHUN 2019.” Jurnal Ilmiah Mahasiswa Akuntansi 1, no. 1 (2021): 18–30.

Susilawati, Cucu, and Agus Joharudin. Labelisasi Halal Dan Purchase Intention Pada Produk Halal Non Makanan. Edited by Dian Rachmat Gumelar. 1st ed. Bandung: Widina Bhakti Persada b+Bandung, 2023.

Syafitri, Mega Novita, Rania Salsabila, and Fitri Nur Latifah. “Urgensi Sertifikasi Halal Food Dalam Tinjauan Etika Bisnis Islam.” Al Iqtishod: Jurnal Pemikiran dan Penelitian Ekonomi Islam 10, no. 1 (2022): 16–42.

Syafrida. “SERTIFIKAT HALAL PADA PRODUK MAKANAN DAN MINUMAN MEMBERI PERLINDUNGAN DAN KEPASTIAN HUKUM HAK-HAK KONSUMEN MUSLIM.” Adil: Jurnal Hukum 7, no. 2 (2016): 129–133.

Warto, Warto, and Samsuri Samsuri. “Sertifikasi Halal Dan Implikasinya Bagi Bisnis Produk Halal Di Indonesia.” Al Maal: Journal of Islamic Economics and Banking 2, no. 1 (2020): 98.

Downloads

Published

2023-12-30

How to Cite

Aisyah, D. I., Fidhya Nurmalia, Nisrina Athiyyah Nur Azizah, & Lina Marlina. (2023). Analisis Pemahaman Sertifikasi Halal pada Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM): Studi Kasus di Kampung Ceungceum Kecamatan Leuwisari Kabupaten Tasikmalaya. Journal of Islamic Economics Studies and Practices, 2(2), 95–105. https://doi.org/10.54180/jiesp.2023.2.2.95-105

Issue

Section

Articles